Derby della Capitale: De ophedede, romerske rivalopgør
Skrevet af Apo d. 14 April 2017 14:28


Overalt i Europa findes der lokale ”derbyer”. Det er de kampe, hvor to fodboldklubber fra den samme by eller egn støder hovederne sammen.

 

Tænkt blot på ”Madrid Derby” (Real Madrid vs. Atlético Madrid), ”Manchester Derby” (Manchester United vs. Manchester City), ”Milan Derby” (AC Milan vs. Inter) – eller endda Danmarks eget ”Slaget om København” (FCK vs. Brøndby).

Men hvad handler sådanne derbyer i virkeligheden om?

De handler vel om i sportslig forstand at dominere byen. Eller som helten i en Spagetti Western fortæller skurken: ”Denne by er ikke stor nok til os begge.”

SS Lazio er naturligvis del af sit eget derby, ”Derby della Capitale”, hvor de tager kampen op mod AS Roma.

Sidste gang dette skete var tidligere på måneden (4. april), hvor de to hold stødte hovederne sammen i Coppa Italia-semifinalerne.

Lazio: Videre til Coppa Italia-finalen

I forrige sæson syntes Roma og Lazio langt fra hinanden, når det kom til spilleniveau. Roma sluttede således på en 3. plads og Lazio på en 8. i Serie A – der var hele 26 point mellem dem.

Men denne sæson har vi været vidne til to hold, som i højere grad synes ligeværdige. I Serie A ligger Roma på en 2. plads, og med blot 6 point færre end Juventus ser en Serie A-sejr ikke længere umulig ud. Dette afspejles også i oddsene. Siden, bet365, som har fodbold spilletips online, giver dem vinderoddsene 12,00. Til sammenligning ligger Lazio stadig på en 4. plads med 60 point. Således er der i øjeblikket 11 point mellem de to rivaler.

Det var imidlertid ikke i Serie A men i Coppa Italia-semifinalerne, at de to hold skulle mødes tidligere på måneden. Her havde Lazio vundet det første opgør 2-0.

Tirsdagens opgør var for det meste domineret af Roma, som udviste nødvendig aggressivitet i angrebet. Lazio satte som forventet sin lid til forsvaret og udnyttede med sine modangreb Romas offensive fokus.

Kampen sluttede 3-2 til Roma, og Lazio er hermed videre til Coppa Italia-finalen, hvor de skal møde Juventus den 2. juni eller 17. maj.

Juventus vandt Coppa Italia de sidste to år, og Lazio vandt sidste gang tilbage i 2009 og 2013.

Derbyets historie: Lazio og Romas intense strid

Lad os dykke lidt ned i historien bag Derby della Capitale.

Af de to romerske klubber var Lazio den første, der blev stiftet – dette skete helt tilbage i 1900. Roma så dagens lys 27 år senere, da tre mindre hold blev slået sammen (Roman FC, SS Alba-Audace og Fortitudo-Pro Roma SGS).

De to klubbers meget forskellige baggrunde førte lige fra begyndelsen til lidenskabelige indbyrdes opgør mellem holdene og ikke mindst deres fans.

Særligt intenst blev det dog, da det i 1953 blev besluttet, at begge klubbers hjemmestadion skulle være Stadio Olimpico.

At dele stadion er meget typisk i italiensk fodbold, men som man sikkert kan forestille sig lægger det ikke ligefrem en dæmper på spektaklet.

 

Derby-statistikker: To ligeværdige hold

I mange derbyer er et af holdene særligt dominerende.

Tag for eksempelvis Madrid Derbyet, hvor Real Madrid gennem tiderne har domineret Atlético – med i alt 109 sejre, 54 nederlag og 51 uafgjorte kampe.

Derby della Capitale er imidlertid et af de mere jævnbyrdige af slagsen. Siden deres første indbyrdes opgør tilbage i 1929 har Roma vundet i alt 69 kampe (inklusiv venskabskampe), Lazio 51 kampe, og 63 af opgørene er endt uafgjort.

Af disse fandt Romas største sejr sted helt tilbage i 1933, da de vandt 5-0, og Lazios i 2006 med en 3-0 sejr.

Det er derfor altid svært at forudsige hvem, der vil vinde det næste opgør.


Udvidet nyhedstekst